Nieuws

Hoeveel kan je besparen met zonnepanelen?

In Vlaanderen staan maar liefst 430.000 installaties van zonnepanelen. Dit toon aan dat de Vlaming overtuigd is dat dit een goede investering is. Wij geven een rekenvoorbeeld om te tonen wat je kan besparen. We doen dit aan de hand van de familie Sunny.

 

De familie Sunny

Mr. en Mevr. Sunny hebben twee kinderen. Hun gemiddelde energieverbruik ligt rond de 3500kWh per jaar. Dit is het gemiddelde verbruik voor een Vlaams gezien van 3 à 4 personen. Zij hebben besloten om zonnepanelen te laten installeren.

Hun installatie bestaat uit 12 panelen van 320Wp voor een totaal piekvermogen van 3.840W. Uiteraard zijn de weersomstandigheden in België niet altijd optimaal. De energieproductie over een heel jaar is daarom ongeveer 85% van het piekvermogen. Hun installatie levert daardoor jaarlijks gemiddeld 3.264kWh aan elektriciteit.

 

Jaarlijkse besparing

Vóór de aanschaf van hun zonnepanelen bedroeg de familie Sunny hun energiefactuur jaarlijks € 945. Dankzij hun zonnepanelen betalen ze nu nog maar € 63,72. Als zonnepaneleneigenaar betalen ze echter ook een extra vergoeding, nl. het prosumententarief. Dit komt uit op € 199,10 per jaar. Samen betekent dit een besparing van maar liefst € 682,18 per jaar.

 

Terugverdientijd

Uiteraard heeft de familie Sunny voor hun systeem ook moeten betalen. De vraag is nu hoe snel zij dit kunnen terugverdienen. Voor een dergelijk systeem kan je rekenen op een aankoopprijs van gemiddeld € 6.000 (incl. plaatsing en 6% BTW). Dankzij hun jaarlijkse besparing hebben ze deze investering op minder dan 9 jaar terugverdiend.

Belangrijk om te weten is dat zonnepanelen ruim 25 jaar lang meegaan. Dat wil zeggen dat jouw besparing 16 jaar lang pure winst oplevert. Voor de familie Sunny is dit een winst van minstens € 11.000.

 

Wil je net als de familie Sunny en talloze Vlaamse gezinnen ook zo besparen op jouw energiefactuur? Je kan vrijblijvend een offerte aanvragen en wij maken ook een berekening van de terugverdientijd. Zo kan je een weloverwogen beslissing nemen.